Komercyjny tytoń występuje w trzech ogólnych odmianach: Virginia, Burley i Oriental .
Stamtąd tytoń można dalej podzielić na różne podkategorie, w zależności od regionu pochodzenia, części rośliny i jakości.
Podstawowe cechy tych rodzajów tytoniu są następujące:
Virginia Tobacco
Virginia, znana również jako tytoń suszony ogniowo-rurowo jest tak nazwana ponieważ pochodzi z amerykańskiego stanu Wirginia.
Czasami nazywany jest również „jasnym tytoniem” z powodu żółto-pomarańczowego koloru, który zmienia się podczas procesu utwardzania. W wyniku utwardzania termicznego tytoń staje się suchym, odpornym na pleśń produktem, dzięki czemu nadaje się do długotrwałego przechowywania.
Oprócz rodzimej Ameryki Północnej rośnie również w regionach podzwrotnikowych z lekkimi opadami deszczu, takimi jak Zimbabwe i południowa Brazylia.
Mieszanki Virginia zawierają wyłącznie tytoń utwardzany płomieniem. Do jego produkcji nie stosuje się żadnych dodatków ani aromatów. Nawet bez dodatków może mieć szeroki zakres poziomów nikotyny od 1-3,5%.
Tytoń Burley
Tytoń Burley wytwarza się nieco z bardziej zielony liść w porównaniu z tytoniem Virginia.
Do uprawy potrzeba cięższej, wyższej gleby niż jej kuzyn z Virginii. Jest to popularna uprawa w stanach Maryland i Kentucky, a także w Malawi, Ugandzie, Indonezji i krajach Ameryki Środkowej.
Burley jest poddawany procesowi utwardzania powietrzem. Podstawowa różnica między tym procesem a utwardzaniem spalin polega na tym, że utwardzanie powietrzem odbywa się w warunkach otoczenia i nie jest stosowane dodatkowe ciepło.
Produkt końcowy jest podobny ponieważ wytwarza suchy, odporny na pleśń produkt. Różni się jednak tym, że prawie żaden z naturalnych cukrów tytoniu nie przeżywa procesu.
Nadaje to właściwości zbliżone do cygara. Cukry takie jak melasa lub lukrecja są często dodawane po fakcie, aby temperować tę jakość. Czasami miesza się go z Virginią lub orientalnym tytoniem, aby stworzyć amerykańskiego mieszanego papierosa.
Tytoń orientalny
Tytoń orientalny jest najtwardszą z trzech głównych odmian.
Orientalny tytoń uprawiany w suchych regionach Turcji, na Bałkanach i na Bliskim Wschodzie ma aromatyczny smak. Jest suszony na słońcu, proces który zachodzi przyczynia się do jego niepowtarzalnego smaku.