W celu ułatwienia użytkownikom korzystanie z naszego serwisu wykorzystujemy pliki cookies. Poprzez korzystanie z naszej witryny wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies na twoim komputerze / urządzeniu. Możesz zmienić ustawienia plików cookies w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Liście tytoniu

06.04.2020

Liście tytoniu

Latakia
Latakia jest produkowana z orientalnych odmian N. tabacum . Liście są utwardzane i wędzone przez tlący się ogień lokalnych drzew liściastych i aromatycznych krzewów na Cyprze i w Syrii . Latakia ma wyraźny smak i bardzo charakterystyczny dymny aromat i jest stosowana w bałkańskich i angielskich mieszankach tytoniowych do fajki.

Tytoń Brightleaf
Liść tytoniu Brightleaf są gotowe do zbioru kiedy zmienią kolor na żółto-zielony a zawartość cukru osiągnie maksimum. Liście są zbierane stopniowo w górę łodygi od podstawy gdy dojrzewają.

Burley
Tytoń Burley to lekki suszony powietrzem tytoń stosowany głównie do produkcji papierosów . W Stanach Zjednoczonych produkuje się go w ośmiostanowym pasie, a około 70 procent w Kentucky . Tennessee produkuje około 20 procent, a mniejsze ilości produkuje się w Indianie , Karolinie Północnej , Missouri , Ohio , Wirginii i Wirginii Zachodniej . Tytoń Burley produkowany jest w wielu innych krajach, a duża produkcja jest w Brazylii , Malawi i Argentynie.

Cavendish
Cavendish to proces utwardzania i metoda krojenia tytoniu, który nie jest rodzajem tytoniu. Przetwarzanie i krojenie służą do wydobycia naturalnego słodkiego smaku tytoniu. Cavendish może być wytwarzany z dowolnego rodzaju tytoniu, ale zwykle jest mieszanką; Kentucky, Virginia i Burley i jest najczęściej używany do tytoniu fajkowego i cygar.
Proces rozpoczyna się od zwałkowania liści tytoniu w placki o grubości około 2,5cm .Stosowane jest ciepło z ognia lub pary żeby tytoń fermentował . Mówi się, że skutkuje to słodkim i łagodnym smakiem. Na koniec ciasto jest krojone. Te plastry muszą zostać rozbite poprzez pocieranie okrężnymi ruchami między dłońmi, zanim tytoń będzie mógł być równomiernie zapakowany w fajkę. Aromat jest często dodawany przed prasowaniem liści.

Corojo
Corojo to rodzaj tytoniu wykorzystywany głównie do wyrobu cygar, pierwotnie uprawiany w regionie Kuby w Vuelta Abajo .
Corojo został pierwotnie opracowany i uprawiany przez Diego Rodrigueza na jego farmie i bierze swoją nazwę od farmy. Przez wiele lat był używany jako opakowanie na kubańskie cygara, ale jego podatność na różne choroby, w szczególności pleśń niebieska, spowodowała, że ​​kubańscy inżynierowie genetyczni opracowali różne formy hybrydowe, które byłyby nie tylko odporne na choroby, ale również wykazywałyby doskonałe właściwości cechy opakowania.

Criollo
Criollo stosuje się przede wszystkim do wyrobu cygar . Według większości był to jeden z oryginalnych kubańskich tytoni, który pojawił się w czasach Kolumba . Termin ten oznacza rodzime nasiona , a zatem odmianę tytoniu używającą tego terminu, na przykład dominikańskie Criollo może ale nie musi mieć nic wspólnego z oryginalnym kubańskim nasionem ani najnowszą hybrydą , Criollo '98.

Dokha
Dokha to tytoń pierwotnie uprawiany w Zjednoczonych Emiratach Arabskich , Iranie i innych krajach zatoki. Tradycyjna dokha to w 100% tytoń bez dodatku. Dokha to po arabsku zawroty głowy, co odnosi się do niezwykle wysokiej zawartości nikotyny w dokha. Dokha nie jest suszony jak wiele innych komercyjnych wyrobów tytoniowych i jest minimalnie przetwarzany. Zielone liście są suszone i rozdrabniane na małe płatki, które są palone przez fajkę zwaną medwakh .

Sumatra Ekwadorska
Jose Aray Marin, założyciel fabryki Don Cervantes, opracował znaną na całym świecie rasę ekwadorskiej Sumatry w 1967 roku. Obecnie jest uważany za najlepszy na świecie liść do owijania cygar i jest poszukiwany przez producentów cygar na całym świecie.

Habano
Owijka do cygar Habano to liść wyhodowany z kubańskiego ziarna, stąd słowo „Habano” lub „Havano”, odnoszące się do stolicy Kuby. Owijka tytoniowa Habano ma ciemniejszy kolor, ma znacznie ostrzejszy smak, bogatszy aromat i jest uprawiana w dolinie Jalapa i Estelí w Nikaragui od lat 90.

Habano 2000
Habano 2000 to skrzyżowanie El Corojo, standardowego opakowania z Vuelta Abajo(kubańskiego regionu) który według wielu produkuje najlepszy tytoń cygarowy na świecie.

Maduro
Maduro to proces wydobywania słodyczy liścia tytoniu. Maduro to hiszpańskie słowo oznaczające „dojrzały”. Owijarki Maduro pochodzą z fermentacji tytoniu w pilonach w wyższych temperaturach i przy większej wilgotności niż inne rodzaje tytoniu.

Oriental Tobacco
Tytoń orientalny to suszona na słońcu, bardzo aromatyczna, drobnoziarnista odmiana ( Nicotiana tabacum ), która jest uprawiana w Turcji , Grecji , Bułgarii , Libanie i Macedonii Północnej . Tytoń orientalny jest często określany jako „tytoń turecki”, ponieważ wszystkie te regiony były historycznie częścią Imperium Osmańskiego . Wiele wczesnych marek papierosów wykonano głównie lub w całości z tytoniu orientalnego; dziś jego głównym zastosowaniem są mieszanki fajki, a zwłaszcza tytoniu papierosowego jasnej Virginii, burleya i orientu

Perique
Być może najsilniejszym smakiem wszystkich tytoni jest Perique z Saint James Parish . Gdy w 1755 r. Acadianie wkroczyli do tego regionu, plemiona Choctaw i Chickasaw uprawiały różne rodzaje tytoniu o charakterystycznym smaku. Rolnikowi o nazwisku Pierre Chenet przypisuje się, że po raz pierwszy przekształcił ten lokalny tytoń w Perique w 1824 r. Dzięki technice fermentacji ciśnieniowej.
Jest to tradycyjnie tytoń fajkowy i nadal jest bardzo popularny wśród palaczy fajki, zwykle mieszany z czystą Virginią.

Connecticut
Tytoń Connecticut, pochodzi z obszaru od miasta Portland.
Tytoń był wykorzystany w Connecticut w czasach obecności miejscowych Indian Algonquin, którzy używali go do palenia w fajkach.
O cygarach zaczęto myśleć, około 1763,gdy po raz pierwszy zostały przywiezione do ówczesnej Nowej Anglii przez Izrael Putnama.

Thuoc lao
Thuoc lao to tytoń bogaty w nikotynę (choć nie tak silny jak mapacho ) uprawiany wyłącznie w Wietnamie i często palony przez wietnamskich hodowców ryżu.
Najczęściej palony jest po posiłku na pełnym żołądku w celu ułatwienia trawienia lub wraz z zieloną herbatą lub lokalnym piwem (najczęściej tanie „bia hoi”). Po zapaleniu wywołuje silne zawroty głowy, które trwają kilka sekund. Nawet doświadczeni palacze mieli problemy z intensywną ilością dymu, a skutki uboczne obejmują nudności i wymioty.

White Burley
Biały Burley, podobny do tytoniu Burley, jest głównym składnikiem tytoniu do żucia, tytoniu z mieszanki amerykańskiej i papierosów w stylu amerykańskim.

MGIwYzA