Chociaż nie jest to produkt spożywczy, tytoń ma imponujące właściwości odżywcze. Roślina zawiera Frakcję-1-białko ( F-1-p ): rodzaj białka, które jest bezwonne, bezbarwne i nie wywołuje alergii z kompozycją aminokwasową obniżającą poziom cholesterolu.F-1-p okazał się bardziej korzystny niż to samo białko ekstrahowane z soi, kukurydzy i nabiału i może być jednym z najzdrowszych białek występujących w naturze.
Niestety tytoń zawiera również toksyczną chemiczną nikotynę (naturalny pestycyd ), która neguje wszelkie właściwości odżywcze. Nawet jeśli ktoś spróbuje zjeść liście w stanie surowym, zachoruje, a może nawet umrze z powodu zatrucia nikotyną. Właśnie dlatego, gdy europejscy koloniści głodowali na śmierć, nie próbowali zamieniać swoich upraw tytoniu w sałatki.
Dzisiaj niebezpieczeństwa związane z tytoniem są niepodważalne, ale plony mogą uratować życie jako źródło pożywienia. Po wydobyciu F-1-p z rośliny tytoniu jest całkowicie bezpieczny do spożycia i można go tanio pozyskiwać z wielu gospodarstw w których uprawiają tytoń na całym świecie. Chociaż korzyści żywieniowe tytoniu są znane od lat, wciąż jest on niewykorzystanym zasobem.